Marš na Drinu

Biblijski filmovi facebook

Opis filma:

Radnja filma zasnovana je na istorijskom događaju, Cerskoj bici. Film nije hronika bitke već prati dejstva jedne artiljerijske baterije Kombinovane divizije i duhovna stanja njenih vojnika koji potiču iz različitih slojeva srpskog društva na početku 20. veka.

Početak je rata, u zemlji je proglašena mobilizacija, sve što je sposobno za rat uzima pušku i odlazi na front. Svi veruju da Austrougari spremaju napad preko Save, međutim, pešadijski major Kursula, veruje da će napasti preko Drine, što se na kraju i obistinilo.

Stariji vodnik artiljerije, Veca, inače član bogate bankarske porodice dobija raspodelu u artiljerijsku bateriju. Iako njegova porodica želi da ga skloni iz rata i da ga postavi u komisiju za kupovinu topova, Veca je izričit da želi da krene u rat. Film prati napredovanje njegove artiljerijske baterije koja bez predaha usiljeno napreduje ka Ceru, gde stiže u odlučujućem momementu i uspeva da preokrene tok bitke i odbije brojnu Austrougrasku vojsku u naletu.

Ovo je priča o stradanju i drami srpskog naroda koji je i pored nemogućih izgleda iz ljubavi prema svojoj domovini izvojevao pobedu nad nadmoćnijim okupacionim snagama.  • mars-na-drinu

    Ocenite film:

    1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice
    Ocenjen: 4,46 od 5 (28 glasača)

    Loading...